Alkalmazott grafika / Budai

Egy kis őskori hírek

Posted on: május 14, 2009

Legalább 35 ezer éves emberszobrot találtak tübingeni tudósok Németországban, Baden-Württemberg tartományban.

508297_22e199a6d6b54cdd8fc0e6d16c0b46af_wm

A Hohle Fels barlangban tavaly szeptemberben hat darabban előkerült, hatcentis mamutagyar-szobor egy nőt ábrázol, túlhangsúlyozott nőiességgel. A szobrot óriási, lelógó hassal és még annál is tekintélyesebb mellekkel áldotta meg az alkotó. A bal karját nem találták meg.

Nicholas Conrad archeológus és kollégái szeptemberben találták meg a legöregebb szobrot, és szerdán mutatták be a közönségnek. „Ez a legrégebbi figuratív szobor a világon” – mondta Jill Cook, a londoni British Múzeum kurátora. Cook szerint egy termékenységszoborról van szó, és még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy szülést ábrázol a kompozíció. Más szakértők szerint egyszerűen a szexualitást hangsúlyozza. „Ezek az emberek megőrültek a szexért” – fogalmazott Paul Mellars, a Cambridge Egyetem munkatársa.

A mostani szobornál kétszer idősebb, emberekre hasonlító köveket is találtak már a régészek Izraelben és Afrikában, de azok egyike sem faragott, írja a Reuters.

Conrad szerint a nőalak bizonyítja, hogy a 40 ezer évvel ezelőtt a mai Európa területére érkező embereknek már megvolt az igénye és képessége arra, hogy absztrakt módon gondolkodjanak formákról, szimbólumokról, amelyek megegyeznek a modern emberével. „Száz százalék, hogy a negyvenezer évvel ezelőtt is ugyanolyanok voltak az emberek, mint maguk vagy én” – fogalmazott.

A kutatók a Nature című tudományos magazin csütörtökön megjelent számában számolnak be a szenzációs leletről. A híres Willendorfi Vénusznál 25 ezer évvel idősebb figura felfedezése átírja a művészettörténetet – olvasható a folyóiratban.

Forrás: index.hu

Reklámok
Címkék:

1 Response to "Egy kis őskori hírek"

eddig oda voltam a sarlós istenért, mindenem volt a willendorfi vénuszért, imádtam a kökénydombit, de csak most tudtam meg mi az IGAZI SZERELEM:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: